Louise Villa


Född 1974, boende i Lund. Louise Villa är utbildad vid Dômens grafikskola i Göteborg och har en kandidatexamen i design från Högskolan för design och konsthantverk (HDK) i Göteborg. Hon arbetar med oljefärg och akryl.

”Jag tänker på konst som kommunikation. Ett konstverk är ett direkttåg till betraktarens djupa, intuitiva inre. För att uppleva ett konstverk sträcker vi oss spontant inåt.

Att se ytan med våra ögon är inte tillräckligt. Även då ytan är spännande med sina kontraster, djup och motiv, är det ändå det som sker inom oss när vi betraktar den som är av verkligt intresse. När vi betraktar konst som resonerar med vår egen historia och upplevelse känner vi oss berörda. Jag tror att det är våra egna känslor (inte konstnärens) som berör oss. Konsten utgör endast språngbrädan. Man kan säga att konst (alla konstformer) är en spegel vari vi betraktar oss själva. I mitt arbete söker jag efter skönhet, sanning, mening och nyfikenhet. Jag vill hålla upp speglar där jag och andra kan se dessa fina kvaliteter i oss själv. ”

 

Konstnärlig utbildning

Kandidatexamen i design, Högskolan för design och konsthantverk, HDK, Göteborg 2001.

Övrig konstnärlig utbildning: Ett år på Dômens grafikskola, en termin på Ölands folkhögskola Bild och Form, en termin på Studieförbundet vuxenskolans målarskola i Malmö.

Diverse akvarell och keramikkurser samt porträttmåleri på Florence academy of fine art i Göteborg och Swedish academy of realist art, Simrishamn.

 

Jurybedömda utställningar 2013-2016:

Moving art project (turnerande utställning i Sverige), Väsby konsthall, Krapperups Kullasalong, Romelegårdens höstsalong, Edsviks höstsalong, Galleri Hultmans internationella höstsalong (två gånger), Konstrundan Mittskånes höstsalong. Art Map, Portugal.

 

Övriga utställningar i urval:

Stadshuset Eslöv, Galleri Transformatorn, Löddeköpnge. Akzo Nobels konstförening, Malmö. Galleri Thorlund, Lund. Vellinge kommunhus. Vellingeblommans cafe. Galleri Alma, Anderslöv. SESAM konstförening, Lund. Konstrundan på olika platser. Galleri Isie tio, Trelleborg. Hörby museum. Romelegården. Cafe Paradiset, Lund.

 

Annat:

Undervisar i måleri på Studieförbundet vuxenskolan och på Medborgarskolan. Antagen till två Artist in residence hösten 2016. I Rud, Laxarby och Ricklundgården, Saxnäs.

 

www.louisevilla.se

Ett urval av Louise Villas konst

Louise Villa, Vid floden...
Louise Villa, Vid floden, akryl, 50x50 cm. Såld!

Louise Villa, "Som bär ...
Louise Villa, "Som bär frukt", akryl, 100x80 cm.

Producerad av JSA IT